Isnin, 12 Mac 2012

Tutorial #edit picture kat photoscape

Assalamualaikum :')
Hari ni aku update blog yang dah berkurun lama tak disentuh dan diskodeng. Haha
Aku nak update tentang edit gambar, sebab boleh dikatakan ramai jugak kot orang tanya aku macam mana aku edit gambar. So nak senang aku buatlah tutorial tentang macam mana nak edit gambar yang simple-simple. Aku selalu edit letak bokeh kat gambar  aku tuh, tak kesah lah bokeh apa pun asalkan aku rasa lawa. Heee ;D Tapi aku edit gambar kat photoscape, kat photoshop tak habis khatam lagi. Hahaha ;D
Kepada yang nak edit gamba macam aku yang cincai je tuh boleh lah tengok ni. Okayy, let go ;)

First : bukak photoscape dan pilih apa yang aku cakap kat bawah ni
bulat merah 1 -> editor
bulat merah 2-> picture


Dah pilih gambar, korang tekan pulak apa yang aku bulatkan merah kat bawah ni :)


Bila dah tekan apa yang aku bulatkan, nanti dia ada keluar benda macam kat bawah ni, then korang pilih bulat merah tu so dia akan suruh korang pilih photo bokeh yang korang nak :)


Bila dah pilih, dia akan jadi macam ni. Benda yang aku bulat merah tuh, korang betolkan dia punya opacity supaya contrast dia sekata dan lawa macam apa yang aku buat kat bawah ni. Kalau ke kiri dia akan jari cerah sikit macam gambar kat bawah, kalau ke kanan dia akan jadi gelap sikit. So pandai-pandai korang lah nak match kan diaa :)


Bila dah puas hati korang boleh lah save kat document kat lappy / computer korang tuh :)


Finally : hasilnya korang akan dapat macam gambar aku kat bawah ni ;)

Bagi yang tak tahu bokeh tuh apa korang boleh pergi ke GOOGLE -> IMAGE then taip BOKEH so dia akan keluar banyak bokeh yang lawa-lawa. Korang boleh lah pilih kat situ dan save ke computer korang :)

Contoh bokeh :




#kalau korang nak amik bokeh yang aku tunjukkan kat atas ni pun boleh :) tapi kat google/yahoo lagi banyak yang cantik. 

Btw I wish good luck yang baru nak belajar edit tuh, harap-harap berjaya lah ehh.
Kalau ada yang tak paham boleh tanya aku kat facebook aku (Yatt Cerry Strawbery).

Thanks for reading ^^,


Ppsss.. kalau gambar tak jelas, tekan gambar tuh tau. Hihi, GOOD LUCK :)





2 ulasan:

  1. Blogwalking here...

    cik iena follow your blog..
    follow my blog juga ye(^_~)
    www.ienaeliena.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bw here.
      Nanti saya follow balik :')

      Padam